HU |EN
Az Alpiq: Magyarország
Alpiq Csoport

Hírek: 02.12.2014 12:00

18 milliárdot fektet a budapesti távfűtési rendszer korszerűsítésébe a Főtáv és az Alpiq

Fekete Csaba, a Főtáv Zrt. vezérigazgatója, Briglovics Gábor, az Alpiq Csepeli Vállalatcsoport vezérigazgatója 

Csaba Fekete on the left, CEO of Főtáv and Gábor Briglovics on the right, CEO of Alpiq Csepel Business

Az erőmű vezénylőjében

Az erőmű vezénylőjében.

Az erőmű bemutatása a vendégeknek

Az erőmű bemutatása a vendégeknek.

Budapest - 240 000 háztartás fizethet kevesebbet a távfűtésért a Főtáv és az Alpiq közös beruházásának köszönhetően. A lakótelepeket összekötő vezetékek kiépítésével létrejön egy egységes dél-budapesti hálózat, amely megteremti a verseny lehetőségét a hőtermelő erőművek között, hatékonyabbá, fenntarthatóbbá és gazdaságosabbá teszi a fővárosi lakásokban a távhőszolgáltatást.

A Főtáv Zrt. és az Alpiq Csepeli Vállalatcsoport a mai napon aláírt egy fejlesztési megállapodást, amely jelentős mértékben hozzájárul a budapesti távhőszolgáltatás versenyképességének és energetikai hatékonyságának javításához. A két vállalat összesen több mint 18 milliárd forintot költ a beruházásra 2016-ban és 2017-ben – ebből 15,7 milliárd forintot a Főtáv Zrt. finanszíroz 50%-ban Európai Uniós forrásból, illetve saját tőkéből, mintegy 3 milliárdot pedig az Alpiq Zrt. biztosít saját tőkéből. Az Alpiq ezen felül 2019-ig további 4,3 milliárd forintot fordít a projekthez részben kapcsolódó környezetvédelmi fejlesztésekre is.

„Az Alpiq Magyarország egyik legsokoldalúbb és legkorszerűbb erőművét üzemelteti, és arra törekszik, hogy költséghatékony, környezetbarát módon előállított energiával lássa el a magyar fogyasztókat. A Főtáv Zrt.-vel közös beruházásunk szintén azt jelzi, hogy elkötelezettek vagyunk a hosszú távú hazai működés mellett” – mondta Briglovics Gábor, az Alpiq Csepeli Vállalatcsoport vezérigazgatója.

A beruházás magában foglalja a Csepel II Erőmű korszerűsítését és hőtermelő kapacitásának bővítését, valamint a fővárosi távhő-szigeteket összekötő kooperációs vezetékek megépítését. A fejlesztés nyomán összekapcsolódnak a jelenleg egymástól függetlenül fűtött lakótelepek a dél-pesti és a dél-budai régióban. A helyi erőművek monopolhelyzete megszűnik, hiszen egy adott régiót távolabbról is lehet majd fűteni, így versenyhelyzet áll elő a hőtermelők között, és a hatékonyabban megtermelt, olcsóbb hő nagyobb arányban hasznosulhat a fővárosi távhő portfólióban.  Ennek eredményeként nem csak a négy érintett budapesti kerületben, Csepelen, Pesterzsébeten, Kelenföldön és Kispesten juthat olcsóbb hőforráshoz a lakótelepeken élő 300 000 ember, hanem a teljes fővárosban gazdaságosabbá válik a távfűtés. A rendszer várhatóan a 2017/2018-as fűtési szezonban kezdheti meg kereskedelmi üzemét.

„A távhő és hőellátó rendszerek energetikai, technológiai fejlesztését az Európai Unió kiemelt témaként kezeli. Míg a magyar távhőágazat 2007-2013 között mintegy 20 milliárd forint uniós pályázati pénzhez juthatott hozzá, addig a 2014-2020 közötti uniós ciklusban legalább 40-50 milliárd forintnyi uniós támogatásra pályázhat. Ezt az összeget a hőtermelés modernizálására, „zöldítésére”, vezetékcserére, hőközpontok szétválasz-tására, a fogyasztói kör bővítésére vagy éppen a távhőrendszerek összekapcsolására fordíthatják a támogatást elnyerők. A Nemzeti Energiastratégia és Magyarország Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési Terve is felhívja a figyelmet a távhőhálózatok fejlesztésének fontosságára” – mondta Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára.

„A beruházás, amelyre készülünk, nem elsősorban a vasról, csövekről vagy a technológiáról szól, sokkal inkább a lehetőségről. Lehetőségről a hatékony és fenntartható energiafelhasználásra, az élhető város, a távhő új fogyasztói – a jövő érdekében. A Főtáv célja, hogy a távhőszolgáltatás a lakások értéknövelő tényezője legyen. Ennek érdekében szükséges a szakemberek, a cégek innovatív összefogása, hogy a nagy tervek valóra is váljanak” – mondta Fekete Csaba, a Főtáv Zrt. vezérigazgatója.

"A Főváros legfontosabb célja, hogy minél élhetőbb környezetet teremtsen a lakosai számára. Ezt saját forrásainak felhasználásán túl partneri kapcsolatokkal, együttműködésekkel tudja elérni. Ezért örömteli számunkra ez a mai aláírás, hiszen ha megvalósul a beruházás az Európai Unió, a kormány, a főváros és az érintett cégek együttműködésével, akkor 300 000 budapesti lakos juthat olcsóbb távhőhöz" - mondta Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes.

Az Alpiq által üzemeltetett Csepel II Erőműben kapcsoltan termelt hő a fővárosi távhőrendszer egyik legolcsóbb hőforrása. Az áramtermelés során az erőműben termelt hő a távfűtési rendszerbe kerülve most közel 20 000 lakást melegít. Az új fejlesztésnek köszönhetően az erőmű hőtermelő kapacitása a jelenlegi 140 megawattról 245 megawattra növekszik, ami lehetővé teszi, hogy a mostaninál sokkal nagyobb területet fedjen le és több fogyasztót szolgáljon ki.

Electricity generation, Gas-fired combined-cycle power station, Heating technology

Vissza az áttekintéshez