HU |EN
Az Alpiq: Magyarország
Alpiq Csoport

Gyakori kérdések

Mi a Csepel III projekt?

Az Alpiq Csepeli Vállalatcsoport a Csepel III erőművi blokkot a Csepel I üzemi területén, a korábban üzemen kívül helyezett erőművi létesítmények helyén tervezi felépíteni.

Az erőművi blokk az elérhető legmodernebb technológiát alkalmazza, kapacitása a tervek szerint 430MWe lesz, mellyel 70-80.000 háztartás energiaellátása biztosítható. Emellett, az új blokk megépítésével a Csepeli Erőmű további 20.000 háztartás távhőellátásához járul majd hozzá.

A beruházás az építkezés fázisában 300-500 új munkahelyet teremt.


Mit kell tudni az Alpiq-ról?

Európa egyik legnagyobb energiaipari vállalata, amely számos európai országban folytat tevékenységet. 2014-ban az Alpiq konszolidált éves forgalma hozzávetőlegesen 8,1 milliárd svájci frankot ért el, a vállalat pedig közel 8000 munkavállalót foglalkoztatott. Fő tevékenységünk az energiaellátás, illetve energiaipari szolgáltatások biztosítása. Számos európai országban üzemeltetünk erőműveket, többek között Svájcban, Olaszországban, Franciaországban, a Cseh Köztársaságban és Magyarországon.

Az Alpiq Magyarországon a Csepel II Erőművet üzemelteti, illetve energiakereskedelemmel is foglalkozik.


Miért Csepelre esett a beruházó választása?

Az Alpiq Csepeli Vállalatcsoport 2002–ben vásárolta meg a csepeli erőműkomplexumot. A meglévő létesítmények bővítése az elsődleges cél, melynek megvalósításához rendelkezésre állt a megfelelő terület, elsősorban a Csepel I üzemen kívül helyezett létesítményeinek a helyén.

2000 óta ugyanilyen technológiával működik ugyanitt a Csepel II Erőmű, amely villamos energiát termel, illetve Csepelt és Pesterzsébetet látja el távhővel. A létesítmény meglévő ipari területen belül, ún. barnamezős beruházásként kerül elhelyezésre, új zöldterület foglalásával nem jár.


Milyen módon profitálhat a közösség a beruházásból?

A szűkebb közösség a távfűtés révén, hiszen hatékony, kényelmes és megbízható szolgáltatást vehet hosszú távon igénybe, valamint a helyi adóbefizetésből finanszírozott fejlesztéseken keresztül. Az Alpiq Csepel Kft. (az Alpiq Csepeli Vállalatcsoport egyik tagvállalata) az elmúlt 10 évben mintegy 3 Mrd forintnyi adóbefizetéssel járult hozzá Csepel fejlődéséhez.

Emellett az Alpiq Csepel Vállalatcsoport számos helyi kezdeményezést támogat Csepelen: közösségi rendezvényeket, környezetvédelmi- és területfejlesztési kezdeményezéseket, sportprogramokat. 2007 óta középiskolások számára kihelyezett fizikaórákat tartunk az erőmű területén; többek között támogatjuk a helyi oktatási intézményeket és a Csepeli Birkózó Klubot.


Miért van szükség gáztüzelésű erőművekre?

Magyarország körülbelül 8,800 MW villamosenergia–termelési kapacitás áll rendelkezésre. Az erőművek több mint a fele azonban elmúlt 25 éves, átlagos hatásfokuk pedig 32%, mely alacsonynak számít.

Az előrejelzések szerint 2020–ra az erőművi kapacitás 63%-át (5300 MW–ot) pótolni kell a növekvő igények, illetve az elavult erőművek bezárása miatt.

A mai modern kombinált ciklusú erőművek amellett, hogy rugalmasan követik a villamosenergia-igények változását, lényegesen magasabb hatásfokúak és kevésbé terhelik a környezetet, mint szenes társaik. Kompakt kialakítása révén gyorsan felépíthető és az ipari környezetbe esztétikusan illeszkedik.

Az Alpiq beruházása tehát növeli Magyarország energiaellátás-biztonságát, és környezetbarát technológiát épít ki.


Biztonságos-e az erőmű?

A kombinált ciklusú erőművek bevált, olyannyira biztonságos technológiát képviselnek, hogy akár városközpontokba is telepíthetők. (Ilyenek például a Debrecenben és Nyíregyházán működő gáztüzelésű erőművek.) Természetesen, minden vonatkozó szabályozást az utolsó betűig betartunk, és minden biztonsági intézkedést megteszünk, hiszen a közelben lakók és a dolgozók biztonsága és nyugalma elsődleges szempont a számunkra. A társaságunk által működtetett erőművek hosszú évek óta balesetmentesen üzemelnek, amit az ezért járó több szakmai díj is jelez.


Milyen lesz az erőmű megjelenése? Mit fogok hallani? Lesznek-e kellemetlen szagok?

Mindent elkövetünk annak érdekében – együttműködve az érintettekkel –, hogy olyan építészeti megoldást találjunk, amely nemcsak a szűkebb ipari, de a tágabb környezetünkbe is megfelelően illeszkedik.

Bizton állíthatjuk, hogy akár a kerületben, akár a szomszédos területeken a közlekedés marad a meghatározó zajforrás. Az új erőművet, ahogyan a Csepel II-t sem lehetett korábban, nem fogja érzékelni a lakosság. A kivitelezés és az üzemeltetés során a zajterhelés a vonatkozó terhelési határértékeket nem lépi túl. A berendezések és az épületek megfelelő zajcsillapítási, zajcsökkentő műszaki megoldásokkal rendelkeznek majd. Az erőmű földgázt használ fel az áram termelésére, amely kellemetlen szagot égéskor sem áraszt.


Mi távozik a kéményből?

A kéményekből legnagyobb mennyiségben vízpára távozik, ezt érzékelhetik hideg téli napokon fehér „füstnek” a környéken élők. Ezen túlmenően CO2 és NOx távozik a kéményből. Hasonlóan a többi létesítményünkhöz, a Csepel III erőművi blokk kibocsátási értékei is a jogszabályban előírtak alatt lesznek.


Honnan veszik a földgázt?

A Csepel III erőművi blokkjának ellátása, a Csepel II-höz hasonlóan, az erőműtől 2 km-re lévő Rózsa utcai gázátadó állomásból történik majd.


Honnan jutnak hűtővízhez?

Az erőművi berendezések hűtéséhez friss Duna-vizet használunk, a jelenlegi technológiánk bővítésével. Megjelenésében tehát hasonló lesz a meglévő vízkivételi műhöz.